Didology

De geschiedenis herhaalt zich

Een reactie plaatsen

Er zijn momenten dat ik me afvraag: heb ik dit niet eerder gezien, gelezen of gehoord? Dit gebeurt me wel eens bij het zien van een film of tijdens het luisteren van muziek. Gelukkig ben ik niet enige die zich dat afvraagt. Kort geleden las ik een mooi opiniestuk van Thomas Friedman van The New York Times over het feit dat de geschiedenis zich herhaalt. Ik vond het een inspirerend artikel.

In het weekeinde dat ik dit artikel las, vond ook het festival Down The Rabbit Hole plaats in Beuningen. Drie dagen muziek, feest en modder. Uiteindelijk heb ik het twee dagen volgehouden. De derde dag vond ik de modder genoeg en werkte mijn diabetes ook niet meer mee.

27815747952_b26522ca84

Op het affiche voor het festival stond onder andere Glen Hansard geprogrammeerd. Ik volg hem al jaren en was benieuwd naar zijn optreden. Het was geweldig! Je kunt hier een half uur van het optreden zien (en luisteren). Het optreden gaf mij verschillende momenten met kippenvel en daarvoor kom ik graag naar een optreden 🙂

Tijdens het optreden gebeurde het. Heb ik dit niet eerder gezien, gelezen of gehoord? Het kostte me weinig tijd om ‘de verbanden van de geschiedenis’ te leggen. Glen Hansard komt uit Ierland net zijn grote inspiratiebron en voorbeeld Van Morrison. Hansard speelde ook het prachtige nummer Astral Weeks (uit 1968) van Van Morrison tijdens zijn optreden in Beuningen.

Nog opvallender was de begeleidingsband van Hansard tijdens zijn optreden. Drie strijkers, drie blazers, toetsen, drums, bas, gitaar en stem. Ik meen 11 muzikanten op het podium te hebben gezien. Van Morrison had tijdens zijn tour van 1973 The Caledonia Soul Orchestra als begeleidingsband bij zich. Praktisch dezelfde bezetting. Toeval? Ik denk van niet. De geschiedenis herhaalt zich (wel vaker) 😉

vanmorrison

P.S. Het livealbum ‘It’s Too Late To Stop Now’ van Van Morrison uit 1974 vind ik één van de beste live albums aller tijden. Het dubbelalbum bevat opnamen van concerten die Van Morrison met The Caledonia Soul Orchestra in mei, juni en juli 1973 gaf in Los Angeles, Santa Monica en Londen. In mei verscheen er een driedubbel album en een dvd met nooit uitgebrachte opnamen van de drie concerten uit 1973. Op de fiets naar Down The Rabbit Hole luisterde ik dit album. Prachtig!

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s